Ha dől a fa!

Az éghajlatváltozással gyakoribbá váló viharok viharok sok olyan fát döntenek ki, amik az emberek testi épségére, épületekre, járművekre veszélyesek és jól tesszük, ha megelőzésképp többet tudunk tenni, mint az egyszeri favágólegény, aki csak annyit mondott amikor dőlt a fa, hogy “Isten áldja, édesapám!”

Mivel a több évtizedes fák kivágását számos esetben a kelleténél tovább szokás mérlegelni, jó tudni, hogy a fatörzs-mozgás elemzésére van már megfizethető árú eszköz, mely megmutatja egy átlagosan erős szél közbeni hajladozás értékelésével, hogy a vágás indokolt-e.

A képen a Picus TMS (Tree Motion System) egyik szenzora látható, amiből legalább egy a talaj közelében, egy a törzs magasabb pontján kerül rögzítésre.

A mozgás egy okostelefon vagy PC képernyőjén elemezhető ki az 1-2 napos tesztet követően. Referencia adatként érdemes a közelben több hasonló fát is egyidejűleg mérni, hogy az adatok összevethetőek legyenek.

A gyökérszakadás tesztelésének hagyományos húzogatásos módszerével szemben kisebb így a fa sérülésének esélye és a fa mozgása is természetesebb, mint a művi “szél-szimulációknál”.

A fatörzs tomográfos elemzésével is kombinálható módszer költsége bőven megtérülhet a biztosítók számára.