Majd gyorsabban fogunk aludni

Nem baj, majd gyorsabban fogunk aludni! – mondogatta Karcsi bácsikám hamiskás mosollyal vagy negyven éve, nem is sejtve, hogy valamikor komoly iparág épül majd ki az alvás-figyelő eszközök köré.

Néhány éve még a homepátia placebó-imidzse lengte be a különféle eszközöket, melyek látszólag minden tudományos alap nélkül ígérték a reggeli frissességet jóval kevesebb alvás után, mint amihez a páciens korábban hozzá volt szokva. A placebó imidzs annyiban is találó, hogy ártalmas hatása sem nagyon tud egy ilyen eszköznek lenni.

Életünk jelentős részét átalusszuk, a munkahelyi teljesítményre is kihatással van, ki ne vágyna hát az alvás idő megkurtítására.

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy az alvási ciklusok figyelésével és megfelelő értelmezése útján legalább egy fél alvásciklusnyi idő átlagosan megtakarítható és az alvó könnyebben, szubjektív érzete szerint frissebben ébreszthető. Így aztán egyben különválik azon eszközök köre, melyek a környezeti zajokból, a kar mozgásából próbálja az éber és mélyalvásos ciklusokat figyelni és azoké, melyek valóban az agy elektromos hullámai tudják mérni.

A StartUP fázisból kilépni kívánó Dreem ez utóbbi kategóriába tartozik és ha minden a terveik szerint alakul, Januártól már tudnak szállítani a kísérletező kedvű ügyfeleknek kb. 400 dolláros áron.