Az év amikor a mesterséges intelligencia beköltözött az otthonokba

Azt szoktuk mondani, a mesterséges intelligencia problémáknak két ága van: ami visszavezethető egy keresésre és ami még megoldatlan.
Már jó ideje szolgál bennünket a mesterséges intelligencia úgy, hogy észre sem veszi az átlag felhasználó, a google keresésekben, a személyre szabott reklámokban és termék ajánlókban vagy a játékprogramok ellenfelelinek intelligens mozgatásában.

Az év terméke az okos hangfal

Az idén az év termékei lesznek az intelligens hangfalak, elsösorban az Amazon Echo, de a Sonos Play és a Google Home is igyekszik meghódítani az otthonokat. Megjelenésükben legalább olyan fordulópont az idei év, mint az iPhone megjelenése volt az okostelefonoknak.


A jó beszédfelismerés részben annak is köszönhető, hogy 8 intelligens mikrofont építettek a 35-50€ között árult Echo Dot tetejére.

Az átlag felhasználó a robotporszívók elterjedésével szembesült először a mesterséges intelligencia domesztikálásával, az önvezető autók betörését egyelőre nem hiszi el, az iPhone Siri beszélgetőpartnerről pedig megtapasztalta, hogy jó játék de a megértési ráta nem éri el azt a küszöböt, hogy komolyan is vegyük.

Az okos hangfalak első pillantásra egy kábelmentes hangszórónak látszódnak, azonban könnyen megtapasztalható, hogy az otthoni számítógép interakció és tartalomfogyasztás meglepően nagy részét ki tudják szolgálni.
A készülék nevét szólítva egy viszonylag szűk parancskészlettel társaloghatunk a személyi asszisztenssel (jelenleg angolul vagy németül), azonban ennek a felismerési rátája meglepően jó, az átlag felhasználásá szempontjából már „elég jó“, míg a hasonló rendszerek eddig „nem voltak elég jók“, és a felhasználók hol derültek, hol idegösszeomlást kaptak tőlük.

Az Amazon minden szobába Echo-t ajánl, hogy bárhol kiadhassuk a parancsainkat és minden helységben szólhasson a szinkronizált zene vagy mindenkinek a sajátja a saját szobájában.

Az Echo-tól ágyból kérhetjük a villanykapcsolók állítgatását, ha a konnektor vagy az égőket kompatibilis eszközökkel látjuk el, ami kb. 4500Ft-os árszintet jelent.
Meglepően jó kiejtéssel olvassa fel az Amazon kínálatában levő 1,2 millió e-könyvet, vagy az általunk feltöltött PDF-eket és 42 000 hangoskonyönyvből is lehet választani (amit általában a szerző vagy előadóművész vett fel.)
Ugyanezzel a jó kiejtéssel válaszolja meg a azokat a kérdéseket, amire a Wikipediából vagy szótárakból megfelelő választ talál.
A kedvenc hírforrásaink összefoglalójával, az időjárásjelentéssel épp úgy boldogul, mint az egyszerűbb számtan példákkal. (Give me 3500 multiply 1,27).
Egyúttal meg lehet kérni, hogy az Echo-val rendelkező ismerőseinket hívja fel, és igen jó minőségű kihangosítóként működik.
Természetesen az Amazon Music zene és rádiókínálatát lejátszhatjuk, és kérhetjük, hogy magától kapcsoljon ki. „Sleeping timer to 10 minutes“.
Naptárbejegyzéseket, ébresztőórát, tetszőleges listákat is kezelhetünk vele, elindíthatjuk az Amazon Fire TV Stick-el vezérelt tévéket.


Az Echo Plus az átlagos zenehallgatási igényeknek megfelel és a nem Amazonos smart-home eszközöket is vezérli, kb. 45 ezer Ft. körül kapható.

Ha a parancs nem egyértelmű számára, csak a bizonytalan pontra kérdez vissza, esetleg megkéredezi, hogy délelőtti vagy délután kilenc órára gondoltunk.
Kombinált parancsokat is beállíthatunk, hogy egyetlen lépésben kapcsolja ki a tévét, a világítást és húzza le a redőnyt.

Úgy tűnik, hogy az okoshangfalak akár a felét is kiválthatják az otthoni okostelefonozásnak. Legalább is akkor, ha a felhasználók nem fogják a szobákban folyamatos hallgatozó eszközöket a privátszférába való betolakodásnak tartani.

 

Ha dől a fa!

Az éghajlatváltozással gyakoribbá váló viharok viharok sok olyan fát döntenek ki, amik az emberek testi épségére, épületekre, járművekre veszélyesek és jól tesszük, ha megelőzésképp többet tudunk tenni, mint az egyszeri favágólegény, aki csak annyit mondott amikor dőlt a fa, hogy “Isten áldja, édesapám!”

Mivel a több évtizedes fák kivágását számos esetben a kelleténél tovább szokás mérlegelni, jó tudni, hogy a fatörzs-mozgás elemzésére van már megfizethető árú eszköz, mely megmutatja egy átlagosan erős szél közbeni hajladozás értékelésével, hogy a vágás indokolt-e.

A képen a Picus TMS (Tree Motion System) egyik szenzora látható, amiből legalább egy a talaj közelében, egy a törzs magasabb pontján kerül rögzítésre.

A mozgás egy okostelefon vagy PC képernyőjén elemezhető ki az 1-2 napos tesztet követően. Referencia adatként érdemes a közelben több hasonló fát is egyidejűleg mérni, hogy az adatok összevethetőek legyenek.

A gyökérszakadás tesztelésének hagyományos húzogatásos módszerével szemben kisebb így a fa sérülésének esélye és a fa mozgása is természetesebb, mint a művi “szél-szimulációknál”.

A fatörzs tomográfos elemzésével is kombinálható módszer költsége bőven megtérülhet a biztosítók számára.

A teknős visszatér

Seymourt Papert 1969-ben fejlesztette ki a teknős-formájú rajzoló-robotját, amivel a gyerekek sokkal könnyebben tanulhatnak programozni. Külön program nyelvet is alkotott hozzá, a Logot-t, melynek letisztult logikus felépítését máig tanítják az informatikusoknak.

Szerencsére az utóbbi években újra keletje van a programozható kis robotoknak. Sajnos én magam is buktam pár-tízezer forintot a magyar Codie Startuppal, mely a támogatók többségének nem szállította le a robot. (lásd bővebben itt.)

Szerencsére itt van egy új jelölt, ajánljuk mindenki figyelmébe. (Jé, ezek hasonlítanak!) Itt az új Codey Rocky a Makeblocktól!

Mivel a programozási környezet ilyenkor legalább olyan lényeges, mint a hardver, egy ígéretes letisztult környzetet fejlesztettek hozzá.

Űrszonda olcsón bérbeadó

Amennyiben Lüke  (Mézga) Aladárnak sűrgősen egy űrszondára lenne szüksége, hogy annak segítségével végezzen méréseket (és oldja meg a másnapi házifeladatot), erre már 250 dollár bérleti díjtól lehetősége lenne.

Az alig egykilós szonda, melyet az űrállomásról indítottak a hangsebesség 18 szorosával száguldva kerüli meg a földet, miközben a ráépített műszerek a mérési adatokat a földre sugározzák.

Hogy pontosan merre nézzen, mit mérjen a szonda, a feltölthető alkalmazások határozzák meg, és a szondán processzor idő vásárolható az infravörös és három normál tartományú fényképezőgép, a sugárzás mérő (Geiger-Müller), Spektrométer, Magnetométer adatait a saját kutatási projektekhez, esetleg erdészeti, kérnyezetvédelmi felhasználásra lekérdezheti. A mini-szatelit az arduinó rendszerű Android variáns szerint programozható, amihez földi tesztelő egység is vásárolható 1500 dollártól kezdve.

Majd gyorsabban fogunk aludni

Nem baj, majd gyorsabban fogunk aludni! – mondogatta Karcsi bácsikám hamiskás mosollyal vagy negyven éve, nem is sejtve, hogy valamikor komoly iparág épül majd ki az alvás-figyelő eszközök köré.

Néhány éve még a homepátia placebó-imidzse lengte be a különféle eszközöket, melyek látszólag minden tudományos alap nélkül ígérték a reggeli frissességet jóval kevesebb alvás után, mint amihez a páciens korábban hozzá volt szokva. A placebó imidzs annyiban is találó, hogy ártalmas hatása sem nagyon tud egy ilyen eszköznek lenni.

Életünk jelentős részét átalusszuk, a munkahelyi teljesítményre is kihatással van, ki ne vágyna hát az alvás idő megkurtítására.

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy az alvási ciklusok figyelésével és megfelelő értelmezése útján legalább egy fél alvásciklusnyi idő átlagosan megtakarítható és az alvó könnyebben, szubjektív érzete szerint frissebben ébreszthető. Így aztán egyben különválik azon eszközök köre, melyek a környezeti zajokból, a kar mozgásából próbálja az éber és mélyalvásos ciklusokat figyelni és azoké, melyek valóban az agy elektromos hullámai tudják mérni.

A StartUP fázisból kilépni kívánó Dreem ez utóbbi kategóriába tartozik és ha minden a terveik szerint alakul, Januártól már tudnak szállítani a kísérletező kedvű ügyfeleknek kb. 400 dolláros áron.

Blog-nyitó bejegyzés

Ezen az oldalon az okos eszközökön alapuló megoldásokról, trendekről, startup és professzionális termékfejlesztésről, innovációról találsz bejegyzéseket.

A cikkeket Bayer József András IT Projekmenedzser, Innovációs tanácsadó szerzi, vagy szerkeszti. Bár a munkám során más területekkel is foglalkozok, de személyes érdeklődésem a smart eszközök és smart applikációk felé fordul, mert az egyén hétköznapi életére radikális hatást gyakorolnak.

Egyéb oldalaim:
– Twitter: https://twitter.com/josefbayer

Fontos:
1. A blogban megjelenő írások kizárólag a szubjektív véleményemet tükrözik és semmilyen formában nem hozhatók kapcsolatba az általam projektekben képviselt cégekkel (pl. BearingPoint) és nem tekinthetők azok hivatalos álláspontjának.

2. Az írásoknak nincs kereskedelmi jelentősége, az oldalon nem találhatóak hirdetések, reklámok, (google Adwords sem), sem szponzorált tartalmak. A Blog és a szerzők nem fogadnak el semmilyen szponzorációt vagy anyagi előnyt. Az oldal nem tartalmaz burkolt hirdetést. Az oldal nem kap díjazást linkek által átirányított forgalom után, sem jutalékot esetleges termék vásárlás esetén. Az oldal a technikai lehetőségét sem kínálja ilyen konstrukcióknak.

3. A tartalmakban szereplő szolgáltatások vagy termékek kereskedelmi elérhetőségét (pl. egy smartphone árát, egy kutatási fázisból kilépő startup termék megrendelhetőségét) anyagi ellenérdekeltség nélkül tudósítjuk, mint releváns termék információt.

4. Az oldal nem tartalmaz célzott kereső-optimalizálást és nem futtat Adwords vagy hasonló kampányokat.

5. Az oldalnak nincs semmilyen érdekeltsége vagy kapcsolata más ismert Bayer nevű közéleti szereplőkhöz, a futball klubhoz sem a BAYER AG. gyógyászati és növényvédőszer gyártóhoz vagy annak egyébb leányvállalataihoz.

5. A Blog hivatalos neve Bayer Jé! Smart Blog. A Blog nem tervez a jövőben sem kereskedelmi vagy hirdetési tevékenységet folytatni, hangsúlyozottan nem tervez online boltot üzemeltetni vagy online boltok számára célzott termékajánlásokat elhelyezni.

6. A Blog tartalmával kapcsolatos minden nemű észrevételeket a jozsef@bayer.hu címre várjuk.

 

Mit tudhat egy otthoni

 

Blogunk nem áll semmilyen üzleti kapcsolatban semmilyen gyártóval vagy fejlesztővel.

E blogban kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy olyan tartalmakat ne publikáljak, illetve a tartalmat eltávolítsam, mely kapcsán a BAYER Hungária Kft. közvetett avagy közvetlen módon jelzi nekem, hogy számukra zavaró lehet.

(Mindezt azon túl, hogy az egyértemű összeférhetetlenség eseteiben fel sem merül a publikáció.)

Ez okból az ezen az oldalon megjelent tartalom törlésre került.